Bipolar for begyndere - Hvordan holder jeg balancen

Denne bog er til en, der lever med bipolar affektiv sindslidelse – en psykisk sygdom, hvor man i perioder oplever markante og påfaldende forandringer i sin sindsstemning fra mani til depression.


Bogen har fokus på håb, livskvalitet, mening og medbestemmelse, og hvordan man kommer sig.  Bogen er en håndbog for begyndere og indholder både personlige og faglige beskrivelser af sygdommen.


Bogen er skrevet af mennesker, der selv lever med bipolar lidelse, i fællesskab med sundhedsfaglige behandlere med speciale inden for bipolar lidelse. En kombination, der belyser emnet fra faglige såvel som personlige synsvinkler.


Hvad går bipolar lidelse ud på? Hvilke behandlingsmuligheder er der? Hvordan kan det påvirke din identitet? Hvordan kan pårørende støtte bedst? Hvordan kommer du dig ovenpå en svær periode?


Der er også redskaber, som kan styrke evnen til at håndtere sygdommen.


Bogen er smukt illustreret af den belgiske kunstner Els Cools, hvis stemningsfulde streg giver liv til de tanker og følelser, der beskrives i bogen.


Bipolar for Begyndere udkom sommeren 2021 af forlaget Ordskvælv. I 2022 udkom andet oplag i DepressionsForeningen regi.




Forfatterne af Bipolar for begyndere

Anders Thorkild Bechgaard - Medforfatter af Bipolar for begyndere

Anders Bechgaard

Journalist og underviser

Glennie Marie Almer - Medforfatter af Bipolar for begyndere

Glennie Almer

Psykolog på Psykiatrisk Center Nordsjælland

Gu∂munda "Mynte" Sírry Arnardottir -  - Medforfatter af Bipolar for begyndere

Mynte Arnardottir

Underviser på Skolen for Recovery, Region Hovedstaden Psykiatri

Maj Vinberg - Medforfatter af Bipolar for begyndere : Hvordan holder du balancen?

Maj

Vinberg

Psykiater og professor, Region Hovedstaden Psykiatri

Els Cools - Illustrator  af Bipolar for begyndere

Els Cools

Illustrator og grafiker

Gale-Riget Faaborg 

Bipolar for begyndere arrangementer

Mød forfatterne - Interview - dialoger - oplæsning

Er du interesset i et arrangement?

Kontakt Mynte på info@bipolarbogen.dk  eller ring på 24232971


Illustrationerne er i bogen


Bogen er smukt illustreret af den belgiske kunstner Els Cools, hvis stemningsfulde streg giver liv til de tanker og følelser, der beskrives  bogens tekst.


Netværk
Læse på stranden
Rollercoaster
På vej videre
Popcorn - hypomani
Stoppe biler - psykose

Fra bogens indledning:

Kære læser

Der kan være mange grunde til at du er interesseret i denne bog. Måske har du lige fået diagnosen bipolar affektiv sindslidelse. Måske er du pårørende, fagperson eller bare en nysgerrig læser.


Som udgangspunkt har du sikkert et ønske om at blive klogere på sygdommen. Kort fortalt er bipolar lidelse en psykisk sygdom, hvor man i perioder oplever markante og påfaldende forandringer i sindsstemningen fra opstemthed i mani til dyb nedtrykthed i depression.


Vores ønske er at give dig en brugbar og opdateret håndbog. En bog, der forhåbentlig giver svar på mange af de spørgsmål, som mennesker med en nydiagnosticeret bipolar lidelse og deres pårørende har. Det er vores opfattelse, at der er et behov for mere konkret viden og praktiske værktøjer til at leve bedre med bipolar lidelse.


Bogen er skrevet af mennesker, der selv lever med bipolar lidelse, i fællesskab med pårørende og behandlere. De mange ideer, erfaringer og dialoger mellem os har skabt denne bog, hvilket i vores optik er med til at gøre den unik. Det er den første bog på dansk, der er skrevet til mennesker med bipolar lidelse af mennesker, der selv har bipolar lidelse.


Vi vil give håb og fortælle, at man kan leve et rigt og meningsfuldt liv med bipolar lidelse. At man kan finde kærligheden. Få børn. Tage en uddannelse. Have et arbejde. Selv med de hensyn, man skal tage, når man har bipolar lidelse. Bipolar lidelse behøver dermed ikke at stå i vejen for det liv, du gerne vil leve.


Baseret på levede erfaringer

Bogens emner er valgt af mennesker, der har sygdommen tæt inde på livet. Skabt på baggrund af workshops, oplæg, dialoger og samskabende processer med bidrag fra engagerede ildsjæle med bipolar lidelse, pårørende og fagpersoner. Vi har undervejs afholdt fire workshops, hvor vi indsamlede data fra cirka 100 deltagere.


Bogen er skrevet af en journalist med erfaring inden for psykiatrien i samarbejde med en bredt funderet redaktion med forskellig faglig baggrund. Vi har haft et tæt og godt samarbejde med den belgiske illustrator Els Cools, som løbende har udarbejdet illustrationer i takt med, at bogen har taget form. Mange af illustrationerne har Els indfanget på baggrund af de sindsstemninger og situationer, som kommer til udtryk i citaterne fra mennesker med bipolar lidelse. Det giver bogen sit helt personlige grafiske udtryk

Anmeldelser


Et af de emner, jeg var overrasket over at se adresseret i bogen, er sprog. Da jeg selv var nydiagnosticeret, tænkte jeg ikke så meget over, hvad jeg ”kaldte mig selv”; det er noget, der sidenhen er blevet vigtigt for mig. Jeg har fundet ud af, at jeg har behov for at skelne mellem sygdommen og mig selv, og det gør jeg bl.a. ved at sige, at jeg har en bipolar lidelse, og ikke at jeg er bipolar,


Anmeldelsen skrevet af  Anne-Gia Mortensen

EN AF OS-ambassadør


Som læser sidder jeg gennem hele bogen med en oplevelse af at få håb, hvilket jeg finder utrolig vigtigt og forfriskende. I mit daglige arbejde som psykolog, møder jeg ofte håbløshed og opgivenhed hos den enkelte. Denne bog indgyder håb – og ikke på en utopisk måde, men på en realistisk og relevant måde. Dette realistiske håb underbygges og forstærkes i høj grad af de mange udtalelser og eksempler fra mennesker, der lever med en bipolar lidelse, som optræder gennem hele bogen.


Af Lene Refsgaard Hybschmann, autoriseret psykolog

Redaktionen

Anders Thorkild Bechgaard: Journalist 

Mynte Arnardottir: Projektleder og leder af redaktionen 

Maj Vinberg: Overlæge, professor, sundhedsfaglig projektmedarbejder 

Glennie Marie Almer: Psykolog,  sundhedsfaglig projektmedarbejder

Morten Ronnenberg Møller: Generalsekretær i DepressionsForeningen 

Kim Bach: Projektmedarbejder  


lllustrationer: Els Cools, illustrator Opsætning og grafisk tilrettelægning: Mie Frey Damgaard


Særlig tak til: Maj Vinberg for at få ideen til bogen i sammen med frivillige fra bipolargruppen.


Bogen er udgivet af Ordskælv i samarbejde med DepressionsForeningen.


DepressionsForeningen er en ambitiøs landsdækkende forening og et unikt fællesskab for mennesker med depression, bipolar lidelse og deres pårørende – syge som raske. En forening skabt, drevet og baseret på frivillighed.

Ordskælv er en nonprofitorganisation, der arbejder for at fremme generationer af stærke skrivere, empatiske læsere og kreative tænkere i hele Norden.


Bipolargruppen.dk er en lokal selvhjælpsgruppe under DepressionsForeningen. Den holder ugentlige møder og er med til at løfte DepressionsForeningens arrangementer.

Detaljer om bogen:

Anders Thorkild BechgaardGlennie Marie AlmerGuðmunda Sirrý ArnardóttirDepressionsForeningen; og

Maj Vinberg; redaktør: Anders Thorkild Bechgaard m. fl.;illustrator: Els Cools (2021), Bipolar for begyndere - Hvordan holder du balancen?. (dansk). Oldskælv!., DepressionsForeningen . 119 sider.  ISBN 9788799344369. Opstilling i folkebiblioteker 61.643 DK5 61.643

_________


 Reference i RIS-format (til fx Mendeley, Zotero, EndNote):

TY - BOOK
AU - Bechgaard, Anders Thorkild
AU - Almer, Glennie Marie
AU - Guðmunda Sirrý Arnardóttir

AU - Vinberg, Maj
ED - Bechgaard, Anders Thorkild m. fl.
TI - Bipolar for begyndere : hvordan holder du balancen?
CY - Kbh.
PB - Ordskælv
PB - Depressionsforeningen
PY - 2021
SP - 119 sider
SN - 9788799344369
N1 - Indhold: Om bipolar affektiv sindslidelse (Hvad er bipolar effektiv sindslidelse ; Sådan stilles diagnosen ; Diagnoser og kriterier ; Forskellen på bipolar lidelse type 1 og type 2 ; Kvinder og bipolar lidelse ; Hvad kalder jeg min lidelse?) ; Tanker og følelser (At føle sig usikker på diagnosen ; Kan jeg komme mig? ; Diagnosen og svære følelser ; Bipolar lidelse og positive følelser) ; Mit netværk og relationer (Hvad er et netværk? ; Isolation ; Manisk adfærd ; Ung med bipolar lidelse ; At være pårørende) ; Behandlingsmuligheder (Behandlingstilbud ; Medicin - et samarbejde med din psykiater ; Tilbud med fokus på hverdagsmestring) ; At passe på sig selv (Stress og sårbarhed ; Kognitive vanskeligheder ; Selvhjælpsgruppe ; Bipolar lidelse og sundhed ; Søvn og psykisk sundhed ; Bipolar lidelse og seksualitet) ; På vej videre (Nye veje ; Afslutning i behandlingssystemet ; Recovery og behandling ; Sådan er andre kommet videre)
AB - Om at få diagnosen bipolar effektiv sindslidelse med beskrivelser af aspekter som medicin, livskvalitet, følelser, netværk mm. Med øvelser og værktøjer til at mestre lidelsen i hverdagen. For berørte og pårørende

LA - dan
KW - bipolar lidelse
KW - psykiske sygdomme
KW - depression
KW - øvelser
KW - for psykisk syge
KW - for pårørende
CN - 61.643
DP - dbc
ER -